3 načini kako oblikovati neverjetno PowerPoint predstavitev

Nastop s predstavitvijo predstavlja veliko in včasih plemenito odgovornost. Samo vi lahko preprečite dolgočasno in nejasno PowerPoint predstavitev. K sreči obstaja kar nekaj nasvetov, orodij in drugih virov s pomočjo katerih lahko naredite vaše diapozitive privlačnejše in strokovne. S spodaj omenjenimi dodatki in predlogami se osredotočamo na PowerPoint zato, ker je najbolj razširjeno programsko orodje za poslovne predstavitve. Večina načel in trikov pa velja tudi za druge predstavitvene aplikacije. Pa začnimo.

Preprečite najpogostejše težave, ki zadevajo PowerPoint predstavitev

Dolgočasna PowerPoint predstavitev
Preden bomo pogledali, kako izboljšate vaše diapozitive, je pravi čas, da preverimo, kako se lahko izognemo zanič PowerPoint predstavitvi.
Nepripravljenost ali pomanjkanje strasti. Predstavitve pogosto ne delujejo, ker se predavatelj ni dovolj pripravil ali pa on/ona ne izrazi glavnega pomena PowerPoint predstavitve. Kadar strastno predstavljate pomen vaše predstavitve (morda celo z dramatičnim pripovedovanjem), je občinstvo pozorno. Da to naredite karseda dobro, morate vaditi nastop, sicer vam tudi najlepši diapozitivi ne bodo pomagali.
Diapozitivi so preveč zapleteni, preveč je oznak, premalo je fokusa in vstavljene slike so slabe kakovosti. Enostavno je sovražiti PowerPoint predstavitev, ki je zanič, ampak pravi problem je kako smo jo uporabili. Diapozitivi se ne smejo uporabiti kot promter za branje občinstvu, prav tako ne za odlagališče toliko podatkov, kot ji je možno vključiti. Namesto tega so diapozitivi v pomoč najpomembnejšemu delu predstavitve: vam in vašem sporočilu. 3 stvari so ključne za diapozitive: enostavnost, jasno in smiselno sporočilo ter kvalitetna vizualna vsebina. Nasprotno od tega:
Zapleten PowerPoint diapozitiv
Seth Godin navaja pet pravil, s katerimi preprečite res slabo PowerPoint predstavitev:

  • Ne uporabite več kot 6 besed na diapozitivu. NIKOLI. Prav tako ne uporabljajte oznak. Uporabite ločen diapozitiv za vsak stavek ali idejo.
  • Uporabite profesionalne slike.
  • Ne uporabite prehodov, ki se vrtijo, priletijo od kjerkoli in podobno.
  • Zvočni učinke uporabite samo nekajkrat v predstavitvi, nikoli pa ne uporabljajte zvočnih učinkov, ki so vgrajeni v program. Raje uporabite zvoke in glasbo iz CD-jev.
  • Ne razdelite tiskanih izvodov diapozitivov. Ne delujejo, če vas ni tam.
Strokovnjakinja za komuniciranje Nancy Duarte navaja koristne krajšave, ki jih imejte v mislih, ko delate diapozitive:
Poenostavite | Izognite se klišejem | Poudarite informacije | Določite elemente | Empatija za občinstvo
Držite se načela, manj je več, ko gre za predstavitve (razen pri velikosti pisave): 10/20/30 pravilo priporoča omejeno število diapozitivov na 10, predstavitev naj traja 20 minut, velikost pisave naj bo vsaj 30.
To so temeljna načela ustvarjanja predstavitve. Ko jih enkrat obvladate, si poglejte, kako lahko izboljšate oblikovanje vaših diapozitivov in elementov na njih.

Izboljšajte svojo PowerPoint predstavitev

Izboljšajte svojo PowerPoint predstavitev
Microsoft PowerPoint in druge aplikacije za predstavitve so vizualni pripomočki. Povezati hočete izgled vašega diapozitiva in to, kaj govorite.
Pisave: Uporabite svojo pisavo, namesto privzetih na vašem računalniku. Obstaja ogromno brezplačnih pisav, kot npr. Google Fonts.
Slike: S profesionalnimi slikami bo vaša PowerPoint predstavitev izstopala. Slike lahko kupite na straneh kot je iStockPhoto.com ali najdete brezplačne s pomočjo Everystockphoto.com.
Diagrami in oblike: Enostavne oblike in diagrami lahko boljše ponazorijo in izpostavijo vaše informacije kot tekst, vendar jih ni tako enostavno uporabiti. Pomembna je konsistentnost, dovolj veliki elementi, ki so vidni tudi od daleč, uporaba manj kot treh različnih barv – najboljše so primarne barve, najmanjša velikost pisave naj bo 30 in to samo ena pisava. Prav tako izberite najboljše grafikone za vaše podatke, tako boste predstavili vaše podatke karseda jasno.
Predloge: Predloga je lahko dobro izhodišče za kasnejše prilagoditve. Microsoft ponuja zbirko PowerPoint predlog, mnoge od njih pa so profesionalno oblikovane. Še bolje, Microsoftovi efekti slik in tekstov (več kot 150) vključujejo drzne in privlačne diapozitive, ki združujejo grafiko z navadnim in animiranim besedilom in navodili, kako jih oblikovati. Visualbee.com ponuja brezplačne PowerPoint predloge, prav tako pa samodejno oblikuje predstavitve za vas.
Dodatki: Povečajte zmogljivosti PowerPoint-a z raznimi dodatki. PPTools.com ponuja številne, vključno z začetnim paketom, ki vam olajša povečanje in pomanjšanje, pohitri uvoz slik in več. pptPlex vam omogoča neposreden skok na določene diapozitive in povečanje ter pomanjšanje določenih delov diapozitiva.
Drugi pripomočki in triki: Svojo PowerPoint predstavitev lahko oblikujete kot profesionalec z nekaj bližnjicami. PowerPoint bližnjice vam pomagajo ustvariti in nadgraditi diapozitive z le nekaj tipkami. Preusmerite fokus od diapozitiva na sebe tako, da začasno zatemnite zaslon.

Raziščite dodatne vire

Obstaja ogromno virov na spletu, ki vam pomagajo izboljšati vašo PowerPoint predstavitev, vključno z alternativnimi programskimi orodji za predstavitve.
Alternative za PowerPoint: PowerPoint je še vedno najpogosteje uporabljeno predstavitveno orodje, vendar če se vam zdi njegova uporaba preveč linearna in omejena, obstaja kar nekaj rešitev. Tukaj je Prezi s svojim edinstvenim vmesnikom za povečavo in Haiku Deck, ki ponuja najlažji način za ustvarjanje krasnih predstavitev na iPadu.
Veliko sreče z vašo predstavitvijo.

Ta vnos je bil objavljen v E-učenje. Zaznamek za trajno povezavo.

Komentiranje je zaprto.