4 načini kako izkoristite hitro učenje in osvojite spretnosti

Tim Ferriss, avtor knjige The 4-Hour Workweek predstavi kako s 4 načini izkoristite hitro učenje, tako da postanete dobri v skoraj vsem.

Za začetek razbite na manjše delčke

Prva faza pridobivanja spretnosti, spreminjanja vedenja ali kakorkoli želite poimenovati izboljšanje samega sebe je dekonstrukcija, zmožnost razbiti kompleksne naloge na manjše delčke. Ferriss pravi, da lahko s pomočjo dekonstrukcije odpravimo napake v postopku učenja v prvih petih sejah, ki nato postanejo navada.
Ferriss je uporabil hitro učenje in se naučil plavati šele pred petimi leti, ker je imel težave z dihanjem in izčrpanjem zaradi brcanja. Potem je odkril »Total Immersion« plavanje, s katerim je obšel te neprijetne težave.

Potem najdite, od kod izhaja vrednost

Ferriss podkrepi argumente s Paretovim pravilom, ki navaja, da prejmemo 80% vrednosti od 20% dela. Ključ je locirati najbolj dragocene dejavnike določenega početja, jih v polni meri izkoristiti in odstraniti odvečne motnje. Produktivnost lahko pospešite in si privarčujete stres, da se odločate o tem, na kakšen način sprejemate odločitve. Odličen primer te kreativne redukcije je avstralska glasbena skupina Axis of Awesome, ki vas lahko nauči igrati kitaro z uporabo le štirih akordov.

Timing je vse za hitro učenje

Potem pride, kot Ferriss pravi, skriven recept: zaporedje oz. določitev, v katerem vrstnem redu bi se morali naučiti najpomembnejše dejavnike. Ferriss je uporabil hitro učenje in se naučil plesati tango v petih mesecih ter postal prvak, ker se je najprej naučil ženske vloge, namesto bolj zapletene glavne vloge.
Drugi pomemben dejavnik pri zaporedju je najti prostor, kjer lahko vadimo brez posledic. Najslabši čas, da se naučimo kako kuhati, je ko poskušamo pripraviti obrok. Če kliknete na 17:43 v videju, lahko vidite, kako Ferriss kleči na tleh s ponvijo v roki. Kaj mislite kaj počne?
»Učim se, kako pražiti. Vadim zapestno gibanje s suhim fižolom v ponvi. Klečim na preprogi, da fižol ne leti povsod po trdih tleh. Če to delate 20 minut, dva do trikrat, boste obvladali gibanje in lahko uporabili obe roki nad štedilnikom. Nobenih omlet na stenah.«

Vendar potrebujete pravilno motivacijo

Nikoli ne boste vpeljali prakse v vaše življenje, če nimate interesa. Ne boste odpuščeni od diete, če ne zdržite do konca, ostanete pač isti. Ferriss pravi, da morate najti način za vas, da nekaj izgubite.
Omenja spletno stran Stickk, ki omogoči ta spodbujevalni proces in izboljša hitro učenje. Izberete svoj cilj, sodnika (neusmiljenega prijatelja, ki vas bo kaznoval) in anti-dobrodelno organizacijo, kateri boste podarili denar (najvišjo kvoto ima George W. Bush spominska knjižnica, poroča Ferriss). Podatki kažejo: ko imate nekaj za izgubit in sodnika, stopnja izpolnitve poskoči iz 25% na več kot 70%.
Povedano z drugimi besedami, svoje vedenje lahko spremenite, ko ustvarite prave situacije – če ste brezhibni pri strukturiranju vašega truda. Proces je eden izmed kreativnih redukcij, pravi Ferriss.

Ta vnos je bil objavljen v E-učenje. Zaznamek za trajno povezavo.

Komentiranje je zaprto.