E-izobraževanje z videoposnetki kot nov način izobraževanja

Salman Khan govori o tem, kako in zakaj je ustvaril izjemno Khan Academy – e-izobraževanje z videoposnetki, ki ponuja serijo skrbno strukturiranih videoposnetkov s področja matematike, biologije, kemije, fizike in celo financ ter zgodovine. Prikazati želi moč interaktivnih vaj in poziva učitelje po svetu, naj obrnejo tradicionalen način učenja v šoli na glavo – dijaki in študentje naj gledajo video lekcije doma in delajo domače naloge v razredu, skupaj z učiteljem, ki jim pri tem pomaga.
V letu 2004 je Salman Khan, analitik hedge skladov, začel objavljati video lekcije s področja matematike na Youtube-u. Do danes je objavil že več kot 4400 videoposnetkov iz različnih področij. Izjemno prednost e-izobraževanja z videoposnetki predstavlja možnost, da se lahko vsak uči glede na lastne sposobnosti. Če česa ne razume, lahko pavzira, zavrti video nazaj in ga upravlja po želji, in vse to v svojem prostem času.
Dandanes sestoji tradicionalno učenje v razredu iz kombinacije predavanja učitelja in domačih nalog. Nato sledi test oz. izpit. In vseeno je ali dosežeš 70%, 80%, 90% ali 95%, učitelj preide na naslednje poglavje. Učenec, ki je dosegel 95%, prav tako ne zna 5% določene snovi. Na tem pa se gradi naslednje poglavje.
Tako se začne dogajati, da imajo tudi najpametnejši učenci težave z učenjem algebre, logaritmov, trigonometrije in podobno, saj nikoli ne obvladajo stvari 100% in na tem gradijo svoje temelje. E-izobraževanje z videoposnetki je lahko učiteljem v izredno pomoč. Natančno vedo, koliko časa je učenec potreboval za določeno video lekcijo in katere videje si je pogledal, kdaj je pavziral video in kdaj ga je nehal gledati, katere vaje je uporabljal itd. Enostavno se prikažejo vse težave, s katerimi so se srečali učenci in na katerih področjih potrebujejo dodatno pomoč.
E-izobraževanje ne pomaga samo otrokom, ampak tudi odraslim, ki jim je nerodno obiskovati fakulteto in ponavljati stvari, ki so se jih že učili. Predstavljajte si kakšno izredno vrednost predstavlja e-izobraževanje otroku v Kolkati, ki čez dan pomaga družini in iz tega razloga ne more obiskovati šole. Zdaj lahko porabi 2 uri na dan in se ne rabi sramovati kaj zna in kaj ne zna.
Sedaj pa si predstavljajte da ta otrok v Kolkati uči vašega otroka ali pa vaš otrok uči tega v Kolkati. Tako se začne pojavljati globalni razred, kjer lahko vsak uči vsakogar.
Vir: Ted.com

Ta vnos je bil objavljen v E-učenje. Zaznamek za trajno povezavo.

Komentiranje je zaprto.