Kako si v programu Excel izračunate starost

Excel in datumi

Excel upošteva datume kot številke. Vsakemu datumu je dodeljena serijska številka. Na primer datum 27. september 1999 ima serijsko številko 36430. Na srečo tega ne rabite vedeti, ampak je lahko dejstvo, da imajo vsi datumi številčne vrednosti, zelo koristno. Windows uporablja 1900 datumski sistem, pri čemer je datum 1. januar 1900 zaporedna številka 1, datum 2. januar 1900 serijska številka 2 in tako naprej.
Ko vnesete datum v celico, Excel prikazuje datum, vendar upošteva številko. Če želite izvedeti zaporedno številko datuma, izberite celico ki vsebuje datum, kliknite desni gumb miške in izberite »Oblikuj Celice«. Pod kategorijo izberite »Splošno«, na desni strani pod »Vzorec« pa boste videli številko za ta datum.
Te številke lahko uporabite na različne načine. Lahko dodate števila, da dobite prihodnje datume za določeno število dni, jih odštejete, da dobite prejšnje datume in podobno. Lahko odštejete en datum od drugega in dobite število dni vmes. Prav tako obstaja veliko funkcij, ki urejajo delo z datumi.

Kako si v programu Excel izračunate starost

Starost osebe je količina pretečenega časa od takrat, ko ste se rodili (vem, da to veste, ampak računalnik tega ne ve). Vse kar morate storiti je, da vstavite današnji datum v eno celico in rojstni datum v drugo, potem pa od današnjega datuma odštejete rojstni datum, kajne? Tako nekako … dobite številko. Ker ste odstranili številko od druge številke datuma, ste prejeli število dni vmes.
Excel izračun starosti - dnevi

V tem primeru je formula v celici A3 =A1-A2
OPOMBA: V starejših različicah programa Excel ste morda prejeli drugačen datum. Naj vas to ne zmede. Excel vam je skušal pomagati, vendar je narobe razumel kaj potrebujete. V datumskih izračunih se celica z rezultatom samodejno oblikuje na enak način kot prvi dve celici v formuli.
Sedaj morate spremeniti število dni v število let. Večina let ima 365 dni, vsako četrto leto pa ima 366 dni. Tako je povprečno število let 365,25. Pripravimo našo formulo.
Excel izračun starosti - leta

V tem primeru je formula v celici A3 =(A1-A2)/365,25
Na začetku formule so dodani oklepaji, saj bi drugače Excel hotel najprej deliti celico A2 z 365,25.
Zdaj vidite leta, ostane pa vam ostanek, ki ga ne želite. Celotno formulo boste zavili znotraj funkcije INT(), ki vam povrne cela števila. To je boljša rešitev, kot da spremenite število prikazanih decimalnih mest, saj se le ta zaokrožijo in lahko dobite napačno število. Tukaj je končni rezultat.
Excel izračun starosti - zaokrožena leta

V tem primeru je formula v celici A3 =INT((A1-A2)/365.25)

Samodejno vstavljanje današnjega datuma

Dodatno lahko privarčujete čas pri ročnem vnašanju današnjega datuma. Excel ima funkcijo TODAY(), ki samodejno ustvari trenutni datum. Vse kar morate storiti je, da vstavite funkcijo v formulo namesto sklica na celico, kjer je bil današnji datum.
Excel izračun starosti - samodejen datum

V tem primeru je formula v celici A3 =INT((TODAY()-A2)/365,25)
Poglejte si še praktičen video kako uporabimo funkcijo WEEKDAY, ki nam glede na datum vrne za kateri dan v tednu gre.
Več praktičnih videoposnetkov si lahko pogledate TUKAJ pri posameznem e-učenju za programe Excel, Word, Access, PowerPoint, Outlook in ostale.
Excel v PDF obrazec - z enim klikom uvozite podatke
Brezplačna e-knjiga

Kako z enim klikom uvozite podatke
iz Excela v PDF obrazec

Spodaj vnesite vaše ime in priimek ter e-poštni naslov
in si takoj zagotovite praktično e-knjigo!

Vaša zasebnost nam je izredno pomembna. Vaših osebnih podatkov ne bomo delili oz. posredovali tretjim osebam. Navedeni podatki se lahko uporabijo za promocijske namene.

Ta vnos je bil objavljen v E-učenje. Zaznamek za trajno povezavo.

Komentiranje je zaprto.