Vrtilne tabele v programu Excel 2010 in novosti

Koncept vrtilne tabele ni nič novega v programu Excel 2010. Vrtilne tabele so bile prisotne že v programu Excel 2007, vendar je bilo narejenih kar nekaj izboljšav.
Obravnavali bomo nekaj osnovnih pojmov v zvezi z orodjem Vrtilne tabele:
- Kaj so vrtilne tabele?
- Kako ustvarimo vrtilne tabele v Excel-u 2010?
- Kaj je novega v programu Excel 2010 – vrtilne tabele?

Kaj je vrtilna tabela?

Povedano preprosto, vrtilna tabela je povzetek nekaterih podatkov, ki nam omogoča enostavno analizo omenjenih podatkov. Toda za razliko od ročno ustvarjenega povzetka, je Excel vrtilna tabela interaktivna. Ko ste ustvarili eno, jo lahko preprosto spreminjate, če ne poda takšnega vpogleda v podatke, kot ste upali. Z nekaj kliki jo lahko »zasučete«, tako da prikažete podatke iz stolpcev v vrsticah in obratno. Obstaja še veliko več možnosti, ki jih ponujajo vrtilne tabele.
Podatki, ki jih analizirate z uporabo vrtilnih tabel, ne smejo biti samo kakršnikoli podatki – morajo biti neobdelani podatki – neke vrste tipični seznam. Primer tega bi lahko bil seznam prihodkov na tujih trgih.

Kako ustvarimo vrtilne tabele v Excel-u 2010?

Najprej je potrebno označiti podatke, ki jih želimo uporabiti v poročilu vrtilne tabele. Na kartici »Vstavljanje« v skupini »Tabele«, kliknete ukaz »Vrtilna tabela«. Odpre se okno »Ustvarjanje vrtilne tabele«, pri čemer je tabela že izbrana, saj smo podatke označili že na začetku. Kliknemo »V redu« in na levi strani novega delovnega lista se prikaže ogrodje vrtilne tabele.
Na desni strani imamo okno »Seznam polj vrtilne tabele«, kjer so prikazani naslovi stolpcev iz izvirnih podatkov. Poročilo vrtilne tabele ustvarimo tako, da premaknemo katerokoli polje v območje postavitve za poročilo vrtilne tabele. Na voljo sta tudi dve novi kartici za delo z vrtilnimi tabelami, kartici »Možnosti« in »Načrt«.

Kaj je novega v programu Excel 2010 – vrtilne tabele?

Excel 2010 omogoča novo funkcijo »Prikaži vrednosti kot«. V kartici »Možnosti« v skupini »Izračuni« izberemo ukaz »Pokaži vrednosti kot«. V meniju nato izberemo želeno obliko prikaza vrednosti. S pomočjo te funkcije lahko preizkušate različne izračune, dokler ne dobite rezultatov, ki ste jih želeli.
Poglejte si praktičen videoposnetek, kako prikažemo vrednost stolpcev ali vrstic v drugih oblikah.
Dodatno prednost predstavlja enostaven dostop do vrednosti, ki se skrivajo za poljem vrtilne tabele. Poglejte si ta učinkovit in praktičen trik v spodnjem videoposnetku.
Obstaja še veliko več dodatnih funkcij, ki jih ponujajo vrtilne tabele. Da boste karseda učinkovito in pregledno analizirali velike količine podatkov, smo jih za vas zbrali v praktičnem in preprostem e-učenju Excel 2010 vrtilne tabele.
Kliknite tukaj in si poglejte vsebino e-učenja ter nekaj dodatnih brezplačnih videoposnetkov.
Excel v PDF obrazec - z enim klikom uvozite podatke
Brezplačna e-knjiga

Kako z enim klikom uvozite podatke
iz Excela v PDF obrazec

Spodaj vnesite vaše ime in priimek ter e-poštni naslov
in si takoj zagotovite praktično e-knjigo!

Vaša zasebnost nam je izredno pomembna. Vaših osebnih podatkov ne bomo delili oz. posredovali tretjim osebam. Navedeni podatki se lahko uporabijo za promocijske namene.